Protectia mediului

Valea Bistriţei, cu un traseu semnificativ, s-a impus semnificativ şi în Munţii Bistriţei, contribuind la modelarea acestora. Începând de la ieşirea din Depresiunea Dornelor şi până la intrarea în Cracău-Bistriţa, râul şi-a săpat o vale adâncă, despre care se susţine, că îşi menţine actualul curs din Sarmaţian, pe acest traseu tăind formaţiuni mai dure(Cheile Zugreni cu versante abrupte) cât şi mai friabile(Broşteni->Borca->aval). Zona de lărgire de la Broşteni şi până la Poiana Teiului este marcată de prezenţa a numeroase aşezări. În privinţa circulaţiei de pe Valea Bistriţei, trebuie amintit că "drumul plutelor" a fost înlocuit cu unul rutier, iar la coada lacului a fost construit viaductul Poiana Largului, ce face legătura dinspre Vatra Dornei spre Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ. Valea Bistriţei, ca urmare a amenajărilor hidroelectrice, a devenit o importantă zonă turistică, atât prin potenţialul propriu ca şi a posibilităţilor de pătrundere în zonele montane din vecinătate.

duminică, 27 decembrie 2009




Zaporul a revenit pe raul Bistrita

CAUZELE PRODUCERII FENOMENULUI

CAUZE NATURALE
~mentinerea unor temperaturi foarte scazute ale aerului (sub –10°C) pe o durata mai mare de timp, care duce la dezvoltarea unor formatiuni de gheata compacte;
~fluctuatii mari de temperatura de la zi la noapte si de la o zi la alta;
~patrunderea unor mase de aer mai cald dinspre vest, prin culoarele Dornei si Bistritei (fenomen unic in Romania), fapt care cauzeaza incalzirea din amonte spre aval, urmata de desprinderea prematura a gheturilor din albii si antrenarea sloiurilor peste formatiunile de gheata din aval, avand ca efect formarea zapoarelor, cu cresteri bruste ale nivelului apei in amonte;
~succesiunea in lungul raului Bistrita a unor sectoare cu pante diferite, existenta meandrelor si a ingustarilor de albie minora pe anumite portiuni;
~culoarul Bistritei in zona cuprinsa intre localitatile Borca si Poiana Teiului este foarte ingust; albia minora are latimea intre 50 şi 80 m iar albia majora intre 300 şi 1500 m.

CAUZE ANTROPICE
~prezenta podurilor, a unor Imprejmuiri şi anexe gospodaresti;
Prezenta in albie a unor constructii hidroenergetice nefinalizate (lucrarile începute inainte de 1989 şi aflate în prezent în diferite faze de executie, cum ar fi nodul hidrotehnic Paraul Pantei);
Existenta acumularii Izvoru Muntelui care influenteaza fenomenele hidrometeorologice din zona.

MANIFESTAREA FENOMENULUI

~temperatura aerului se mentine la valori negative, o perioada mai indelungata:
~
lacul Izvoru Muntelui incepe sa inghete, pornind de la coada unde apa are un nivel mai scazut;
~
stratul de gheata din coada lacului şi panta redusa spre intrarea in lac determina:
nedisiparea zaiului in masa apei;
~
inceperea aglomerarilor;
aparitia blocajelor;
~
extinderea fenomenului pe distante de 25 - 30 km si grosimi de 5 - 7 m.
~
aglomerarile de zai duc la:
~
scaderea vitezei de scurgerea apei;
~
cresterea nivelului in amonte;

sâmbătă, 12 septembrie 2009




Productivitate record de plante legumicole pe Valea Bistritei





Omul a cautat demult sa mareasca productivitatea solului, practicand o agricultura intensiva, cu rotatia culturilor, adaugand ingrasaminte ( gunoi de grajd ) si ameliorand plantele prin selectie. Pe Valea Bistritei culturile sunt orientate dupa diversele combinatii ale factorilor ecologici (relief, microclima, apa si resurse nutritive), in scopul unei zonari a productiei. Astfel in aceasta zona se practica o agricultura sezoniera, plantele legumicole cultivate fiind: cartoful, porumbul, fasolea, sfecla, bostan porcesc, ceapa, usturoi si morcov.
Spre deosebire de anul trecut, anul acesta avem o productivitate record datorita factorilor fizico-geografici care au avut un rol foarte important in practicarea culturilor agricole. Aceste culturi agricole sunt folosite pentru nevoi directe ale producatorilor si nu pentru comercializare, deoarece piata de desfacere este la o distanta prea mare (sat→oras=50 km).

Productivitatea unor plante legumicole
raportate la 1 prajina in anii 2008-2009


planta legumicola 2008 2009

cartof 250kg 500kg

porumb 70kg 100kg
In Romania, sistemul metric a fost introdus prin "Legea pentru adoptarea sistemului metric in Romania publicata in monitorul official nr. 210/21 sept./oct. 1856 si aplicabila pana la 1 ian. 1866".Astfel 1 prajina in Moldova = 4 stanjeni(1 stanjen=2,23m)=8,92m.

miercuri, 5 august 2009

pui de salamandra
(fetele il puneau in san pentru a avea noroc la maritis)
sarpele negru
vipera comuna
vipera comuna




Din cauza caldurii, reptilele au inceput sa-si faca simtita prezenta


Dintre speciile de vipere prezente pe teritoriul Romaniei, regasim pe Valea Bistritei doar vipera comuna.


Clasa: Reptilia
Ordinul: Squamata
Subordinul:Ophidia
Familie: Viperidae
Gen: Viperinae
Specie: Vipera Berus


Vipera comuna are habitatul ocupat uzual in zona muntoasa. Ea alege zonele in special puternic insorite dar umede, fapt ce ingreuneaza uneori depistarea lor.

Zone in care ea poate fi gasita:


*stancarii si grohotisuri aflate sub incidenta razelor solare;

*zone cu taieturi de padure("parchete")
*in mijlocul drumurilor forestiere rar circulate;

*in ierburile de la marginea padurii;

*zone mlastinoase cu aglomerari de grohotisuri si resturi lemnoase sunt locuri la fel de indragite.

Recunoasterea unei vipere

Ea este usor de recunoscut deoarece are corpul scurt si gros, coada se termina printr-o subtiere usoara si are zig zag-ul caracteristic de pe spate.

Atentie

Atunci cand traversati zone asemanatoare celor prezentate mai sus, sa aveti o bata in mana cu care sa va faceti simtita prezenta !!!

In continuoare postez aici cateva poze proprii realizate pe Valea Cerbului din judetul Suceava(pentru a le vedea la dimensiunea originala dati click pe fiecare in parte).

text adaptat dupa http://www.carpati.org/articol/cate_ceva_despre_vipere/301/





duminică, 2 august 2009




Turistii incep sa ocoleasca zona Valea Bistritei deoarece DN17 B devine impracticabil

De la an la an obiectivele turistice (statiunea Vatra Dornei, masivul Rarau, Vf. Pietrosu, Vf. Giumalau), atrag tot mai putini turisti.
Cauza principala este ca asa zisul drum national devine impracticabil cu masina. Turismul in zona a fost si este in declin ca urmare a acestui fapt. Recent s-a inceput plombarea a
unei portiuni de drum de la granita cu judetul Neamt pana in orasul Brosteni. Astfel in urma acestor plombari drumul cu gropi a devenit drum cu damburi. Nivelarile sau mai bine zis tasarile au fost facute de mantuiala dar… pe la portile unor BIRT-URI se pare ca s-au facut mai bine.
Singurii care se incumeta sa strabata Valea Bistritei sunt strainii, care dupa ce trec pe aici spun ca “ nu mai vin pe aici niciodata”.
Asa ca nu este deloc de mirare ca toti fug la greci, turci, mai nou si la vecinii nostri bulgari.
Exista numeroase amintiri in zona (ex: sezatoarea, plutaritul pe Bistrita), dar au ramas doar amintiri frumoase.

Varianta cu pricina


*Piatra Neamt(DN15)- Poiana Largului(DN17-B)- Vatra Dornei(distanta parcursa 167km; timp 2h30min).


Variante alternative


*Piatra Neamt(DN15-C)-Falticeni(E85)-Suceava(E58)-Gura Humorului(E58)-Campulung Moldovenesc(E58)-Vatra Dornei( distanta parcursa 213km; timp 2h37min);
*Piatra Neamt(DN15)-Bicaz(DN15) -Toplita(E578)-Reghin(E578)-Bistrita(E58)-Vatra Dornei(distanta parcursa 343km; timp 4h8min)


luni, 6 iulie 2009

DATORITA LIPSEI COSASILOR, TERENURILE DE PE VALEA BISTRITEI SUNT LASATE PARLOAGA!!!

Toata Valea Bistritei fiind o zona de munte, sezonul cositului de abia a inceput. Perioada in care se practica cositul este iunie-septembrie. Din nefericire, in acest an productia de fan va fi mai scazuta (1/2) ca urmare a lipsei precipitatiilor din primavara. Din anii trecuti se constata ca si in acest an. o parte din terenurile cu fanat vor ramane de parloaga datorita faptului ca exista o forta de munca care nu este interesata.
De ce?
Din cauza ca pretul unei zile de coasa este de 70 ron, fie din cauza ca unele persoane nu stiu sa practice astfel de munci.


miercuri, 8 aprilie 2009

EDUCAŢIA ECOLOGICĂ ÎN ŞCOLI

de Rodica MOHAN

Dezvoltarea fără precedent a tehnicii, în toate domeniile activităţii umane, are aspectele sale pozitive, dar şi efecte negative, prin prejudicii aduse naturii sub diverse forme, ca: poluarea mediului, dezechilibrele ecologice şi deteriorarea ecosistemelor naturale.
Prin progresul ştiinţei şi tehnicii, care înregistrează rezultate spectaculoase, omul trebuie să înţeleagă perfect relaţia sa cu natura, că el este o parte a naturii, depinde de aceasta, dar nu este superior ei. Aşa cum spunea B. Commoner: Noi le furăm generaţiilor viitoare elementele vitale: aerul şi solul … astfel că societatea contemporană trebuie să acorde o atenţie prioritară naturii, să rezolve realist criza ecologică.
Omul, prin întreaga sa activitate, stă la originea comportamentului iresponsabil faţă de mediu, dar tot el este în măsură să amelioreze “sensul ecologic” actual, atât în plan social-politic, cât şi economic, cultural, artistic şi educaţional.
Educaţia ecologică a lumii contemporane trebuie să fie un proces activ, continuu, de la o vârstă fragedă, prin acţiuni concrete, practice, la scară globală sau locală, în toate mediile şi să antreneze cât mai mult întreaga societate. Ca orice formă de educaţie şi cea ecologică are la bază principii obiective de realizare. În primul rând, se relevă necesitatea formării la om a unei conştiinţe, gândiri sau conduite ecologice. O dată cu dezvoltarea societăţii, omul a creat o serie de factori artificiali – factori sociali, care au devenit prioritari, permanent şi cu efect negativ de acutizare a crizei ecologice. Eradicarea acestora se poate face doar la nivel global, tot prin acţiuni cu caracter social, lichidarea sărăciei, a discriminării rasiale, a războaielor. Necesitatea informării corecte a populaţiei în privinţa acţiunilor de exploatare raţională a resurselor naturale, de evitare a degradării mediului ambiant, de conservare a ecosistemelor, de cunoaştere perfectă a legilor şi fenomenelor care guvernează în natură. Pentru reuşita educaţiei ecologice, trebuie urmate anumite direcţii şi principii. Astfel, manifestările internaţionale (conferinţe, congrese) au stabilit responsabilităţile ce revin guvernelor şi organizaţiilor naţionale în privinţa protecţiei şi conservării mediului înconjurător. Educaţia tinerilor în domeniul protecţiei mediului trebuie să se facă în şcoli, la toate disciplinele şi prin activităţi extraşcolare organizate de şcoală, fundaţii sau alte instituţii. Educaţia ecologică prinde un contur interdisciplinar şi polivalent.
O altă cale de educaţie ecologică este formarea de specialişti în problemele mediului. Astfel, se vor instrui tineri, profesori sau voluntari, care, sub aspect ştiinţific, să cunoască noţiuni de ecologie, modul de funcţionare al ecosistemelor naturale şi antropizate, interrelaţia om-mediu etc.
În şcoli, educaţia ecologică revine biologiei, dar nu numai, ea trebuind să parcurgă anumite etape:
- Cunoaşterea şi observarea naturii prin descrieri, vizionări de filme şi casete, dar, mai ales, prin acţiuni extraşcolare: drumeţii, excursii, expediţii tematice, când elevii iau contact direct cu mediul înconjurător, se bucură de frumuseţile naturii sălbatice, a unui mediu natural curat.
- Formarea sentimentului ecologic la elevi, de ataşament faţă de natură, de încântare, relaxare faţă de frumosul pe care ţi-l oferă mediul înconjurător.
- Implicarea personală. Prin discuţii la clasă, dascălul reuşeşte să sensibilizeze elevii în privinţa implicării fiecăruia în acţiuni concrete, de a fi folositori comunităşii.
- Asumarea responsabilităţii. Se formează în timp un comportament ecologic, când elevii ştiu ce responsabilităţi implică relaţia lor cu cei din jur, cu mediul ambiant, cu societatea.
- Constituirea, la nivel de grup, a strategiilor de acţiune. În timp, educaţia ecologică asigură tinerilor modalităţile concrete de acţiune în orice situaţie. Tânăra generaţie va putea organiza activităţi de protecţie a mediului, de protejare şi salvare a speciilor rare, de evitare a poluării.
Pentru reuşita scopului propus, de mici, încă de la preşcolari, se organizează acţiuni, ca: turismul ecologic, expoziţii de desene, de fotografii din natură, creaţii literare tematice, filatelie etc. Realizarea unei colecţii cu materiale din natură (ierbare, ouă, pene, cuiburi), realizarea, în diverse ecosisteme, a unor mici filme, a înregistrărilor video pe baza unor teme propuse.
Iniţierea unor cercuri de iubitori ai naturii –“Micii ecologişti”- implică elevii în toate acţiunile practice ecologice din şcoală. Ei vor fi promotorii gândirii ecologice, primii mici specialişti cu iniţiativă şi aplicativitate în domeniul ecologic. De asemenea, elaborarea şi redactarea unor reviste de specialitate, de informare ecologică (de ex.: “Planeta albastră”, “Terra”, “Ecos”) vor coordona acţiunile intreprinse de elevi, cât şi o informare adecvată. La ciclul primar se poate realiza o informare ecologică zilnică, într-un timp scurt, sub forma: “Mica pastilă ecologică”.
Participarea, cu elevii, la toate activităţile locale, cu implicaţii ecologice: plantarea de puieţi, curăţenia parcurilor, amenajarea unor sere etc. Grija pentru mediu se poate concretiza prin acţiuni la nivelul şcolii şi împrejurimile ei. Se poate constitui Comisia de mediu curat al şcolii, care urmăreşte curăţenia în clase, în curtea şcolii. Se plantează flori în grădina şcolii, se instituie concursul cu cea mai frumoasă şi curată clasă.
Prin atragerea mass-mediei locale, care să popularizeze acţiunile concrete, realizate la nivel de şcoală, se pot găsi sponsori care să contribuie la marile activităţi ecologice. Elevii trebuie să fie antrenaţi în acţiunile de colectare a deşeurilor, să înţeleagă necesitatea reciclării hârtiei, sticlei, textilelor etc. Rolul profesorului nu se limitează doar la stocarea informaţiilor ecologice, ci trebuie să urmărească modul de activare a acestora.
Adevărata educaţie ecologică îşi va atinge scopul numai când elevii de azi, viitorii cetăţeni de mâine, vor fi convinşi de necesitatea ocrotirii naturii, vor deveni factori activi prin acţiuni de apărare împotriva calamităţilor naturale, de retehnologizare a echipamentelor industriale, de înfiinţare de noi staţii de epurare a apelor uzate pentru reducerea efectului poluării mediului Ei vor găsi soluţii prin care să lege prezentul de viitorul planetei.

sursa:
http://ecos-magazine.com

miercuri, 1 aprilie 2009

Ecologia este in multe aspecte asemanatoare cu religia. Stim ca suntem in pacat dar nu vrem sa ni se spuna asta in fiecare zi. Din cauza aceasta fiecare tentativa de informare a individului trebuie sa aiba succes atunci cand cauta ceva despre ecologie, sa i se puna pe tava toate motivele pentru care trebuie sa isi schimbe atitudinea si modul de viata, fara mesaje apocaliptice si fara sa fie acuzat.

Sursa: http://www.ecosemnal.ro

sâmbătă, 21 martie 2009

PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR PRINCIPALUL OBIECTIV AL OMENIRII IN SECOLUL AL-XXI-LEA


Natura îsi are legile ei care trebuie respectate cu sfinþenie. A i le încãlca, înseamnã profana puritatea constituirii acestora încã de la începutul începuturilor. Dacã ne punem câteva întrebãri ca de exemplu: câte mari si câte oceane mai sunt pure ca odinioarã, sau câtã vegetatie mai încântã simturile noastre, nu putem sã dam un rãspuns, aceasta pentru cã în ultimii ani au apãrut semnale alarmante.
Existenta planetei noastre este amenintatã de tot felul de fenomene specifice civilizatiei moderne care în înaintarea ei cãtre progres, rãmâne constient sau inconstient indiferent la urmãrile cuceririlor stiinþei si tehnicii moderne, desi aceste urmãri sunt destul de vãtãmãtoare si chiar fatale Pãmântului.Problema poluãrii este astãzi extrem de gravã. Trebuie sã facem deosebire între poluarea atmosferei, care amenintã viitorul planetei noastre, si cea a solului si a apei, care creeazã mari dificultati fiecãrei natiuni si mai ales tãrilor industrializate din America de N, Europa, Rusia si Extremul Orient, alterând calitatea vietii.Problema poluãrii atmosferice este incontestabil cea mai gravã. Formele de poluare ale aerului sunt multiple, în egalã mãsurã fiind afectatã si structura planetei din punct de vedere geologic, hidrologic si biotic. S-a ajuns la smog, la problema reziduurilor, la eutrofizarea apelor, la ploile acide, la efectul de serã, la topirea ghetarilor si la perioada de secetã din dorinta omului de a acumula cât mai multe bunuri materiale în dauna propriei sale existente.In fata acestor primejdii cu urmãri care pot deveni catastrofale oamenii de stiinta au fãcut front comun, ei fiind totusi neputinciosi în a rezolva aceste probleme, rolul primordial pentru crearea unei noi dimensiuni viitoarei societãþi viabile revenind tuturor comunitãþilor umane. Societãþile moderne încep sã realizeze cã sunt pe cale nu numai de a-ºi distruge mediul înconjurãtor dar chiar de a-si submina propriul viitor. Foarte putine guverne si agentii pentru dezvoltare din întreaga lume au încercat sã schimbe sensul acestor tendinte amenintãtoare. Construirea unui viitor stabil, adaptat necesitãtilor ecologice, trebuie sã aibã în vedere o viziune clarã referitoare la un mediu propice vietii.O societate viabilã este aceea care îsi satisface nevoile fãrã a pune în pericol perspectivele generatiilor viitoare. Aceastã definitie presupune responsabilitatea fiecãrei generatii fatã de asigurarea posibilitãtii ca urmãtoarea generatie sã beneficieze de o zestre naturalã si economicã nediminuatã. In ultimile decenii, cea mai mare parte a natiunilor în curs de dezvoltare au aspirat cãtre economii bazate pe combustibili fosili si centrate în jurul "zeului automobil", de tipul celor din vest. Dar plecând de la problemele locale privind poluarea ireversibilã a aerului si ajungând la amenintarea globalã pe care o reprezintã schimbarea climei, reiese cã aceste societãti sunt departe de a fi durabile, ele pregãtindu-si cu rapiditate propria lor pieire. In mod evident, o economie ce provoacã schimbarea rapidã a climei - de care depinde capacitatea sa de producere a hranei nu poate fi viabilã, ca si aceea care conduce la tãierea masivã a pãdurilor ce asigurã combustibilul, materia primã si nu în ultimul rând oxigenul necesar vietii.Schimbãrile fundamentale din domeniul energetic, silviculturã, agriculturã si din alte domenii nu pot avea loc fãrã modificãri esentiale din punct de vedere social, economic si moral al societãtilor umane. Deci, este necesarã o perioadã de tranzitie spre o societate viabilã atât pentru tãrile dezvoltate cât si pentru cele slab dezvoltate, pentru liderii politici si populatie care vor trebui sã-si adapteze munca si timpul liber la un nou set de principii, având ca obiectiv prosperitatea si protectia generatiilor viitoare.In prezent nu existã modele pentru o societate viabilã, dar trebuie elaborat un nou "set de valori" pentru a realiza o astfel de societate. Printre cele mai evidente mutatii spre o astfel de societate vor fi cele legate de întrebuintarea fortei de muncã. Trecerea de la combustibili fosili la diverse surse regenerabile de energie, extragerea unor cantitãti mai mici de minereuri si reciclarea deseurilor, restructurarea practicilor legate de agriculturã si silviculturã vor crea un numãr mare de locuri de muncã din unele ramuri traditionale. Pierderile înregistrate în minele de cãrbune, productia de automobile, constructii de drumuri si prospectarea metalelor vor fi compensate de cresterea numãrului celor ce se vor ocupa cu fabricarea si vânzarea celulelor solare fotovoltaice, a turbinelor eoliene, a bicicletelor, a echipamentelor pentru transporturi în comun; distilãrile de alcool vor înlocui rafinãriile de petrol, vor fi create numeroase tehnologii pentru reciclarea deºeurilor. Mutatii importante vor avea loc si în domeniul profesiilor. Printre profesiile foarte cãutate se vor numãra cele de prospector eolian, revizor al eficientei energetice si al arhitecturii "solare", determinate de tranzitia cãtre o economie a energiei regenerabile.Numãrând astãzi numai câteva sute locurile de muncã din aceste domenii pot ajunge pe plan mondial de ordinul milioanelor în câteva decenii. In agriculturã, pe mãsurã ce se vor rãspândi noile modele agricole si se va elimina folosirea pesticidelor, va exista o cerere tot mai mare de agronomi si de specialisti în metode biologice de combatere a dãunãtorilor. Multi oameni cu studii superioare îsi vor valorifica cunostintele profesionale în alte domenii de muncã, în scopul creãrii unei economii ecologice si a protectiei mediului.Intr-o societate viabilã, bugetele militare nationale vor reprezenta numai o micã parte din ceea ce sunt ele astãzi. Va avea loc o trecere masivã a resurselor din domeniul militar în cel al eficientei energetice, a conservãrii solului, a plantãrii arborilor, a planificãrii familiale, a eradicãrii unor boli. Pentru realizarea acestor deziderate, naþiunile vor trebui sã coopereze într-o mãsurã mult mai mare, fatã de tot ce a cunoscut lumea pânã acum.Tranzitia spre o societate viabilã nu poate avea loc fãrã o transformare a prioritãtilor si valorilor individuale. Întrucât acumularea avutiei personale si/sau nationale nu mai constituie telul principal, distanta care îi separã pe cei bogati de cei sãraci se va diminua eliminându-se astfel tensiunile sociale. Natiunile care vor întelege cã atingerea acestor teluri necesitã un larg set de valori, incluzând principiile democratice, libertatea de a inova, respectul fatã de drepturile omului si acceptarea diversitãtii.In fata acestor sarcini comune atât de dificile si numeroase pe care le implicã actiunea de "reparare" si protejare a planetei, ideea purtãrii unui rãzboi ar putea deveni un anacronism. Viitorul umanitãtii este incert iar dacã nu se iau mãsuri încã de pe acum planeta noastrã si locuitorii ei se aflã în fatã unei profunde schimbãri negative si catastrofale. Pentru a câstiga bãtãlia va trebui sã se facã sacrificii; trebuie sã îndepãrtam pericolul unui nou rãzboi mondial, sã cream o viatã cu adevãrat umanã pentru generatiile actuale dar mai ales pentru cele viitoare.Noi suntem încrezãtori în viitor.
Editor: Ciobanu Beatrice-Adriana
Universitatea "Al.I Cuza", Facultatea de Biologie

vineri, 20 martie 2009


Astazi citeam presa si din articol in articol am gasit un top interesant: 8 sfaturi pentru sex ecologic!

1.Stingeti luminile! - Stingeti becul cand va bagati in pat. Veti reduce astfel consumul de energie si implicit incalzirea globala. Cei care vor sa scape de inhibitii sunt invitati sa faca sex la lumina zilei.
2.Reduceti consumul de apa! - Faceti dus impreuna cu pertenera si veti economisi foarte multa apa, iar daca lucrurile se infierbanta, va sugeram sa continuati distractia in dormitor si sa nu lasati apa la dus sa curga. Peste un miliard de oameni sufera de sete.
2.Folositi ingrasaminte naturale! - Chiar aveti curajul sa va asezati in pielea goala pe iarba? Ca raspunsul sa fie pozitiv, trebuie mai intai sa folositi ingrasaminte naturale si abia apoi puteti sa va tavaliti prin fan. La ce va gandeati? :))
3.Jucariile erotice pot fi toxice! - Cel mai bine este sa folositi “jucariile” fabricate din sticla, metal, silicon, plastic dur si cauciuc.
4.Ce e scump e si bun! - Fie ca e vorba despre o piesa de lenjerie intima sau de o noua jucarie erotica, lucrurile bine facute, care se pot si repara, sunt de cele mai multe ori mai ecologice si pot fi folosite pentru o perioada mult mai lunga de timp. Jucariile erotice de calitate sunt de obicei mai scumpe, dar in mod sigur vor dura mai mult si vor oferi mai multa placere. Retineti acest lucru pentru cand mergeti la cumparaturi.
5.Aruncati prezervativele la gunoi! - Folositi-le cat de des aveti ocazia, insa nu le aruncati la toaleta pentru ca infunda tevile. Un lucru este clar, cei 3R (reduceti, refolositi, reciclati) nu se aplica si in cazul de fata.
6.Faceti miscare! - Exercitiul fizic este la randul lui un afrodisiac si ceva ce multi dintre noi ar trebui sa practice mai des. Exista insa o multime de exercitii care imbunatatesc viata sexuala a femeilor si barbatilor. Este vorba de cele Pilates si anumite exercitii de yoga. Ambele antreneaza muschii sexuali.
7.Alegeti afrodisiace naturale!
citit pe http://www.hotnews.ro/