Protectia mediului

Valea Bistriţei, cu un traseu semnificativ, s-a impus semnificativ şi în Munţii Bistriţei, contribuind la modelarea acestora. Începând de la ieşirea din Depresiunea Dornelor şi până la intrarea în Cracău-Bistriţa, râul şi-a săpat o vale adâncă, despre care se susţine, că îşi menţine actualul curs din Sarmaţian, pe acest traseu tăind formaţiuni mai dure(Cheile Zugreni cu versante abrupte) cât şi mai friabile(Broşteni->Borca->aval). Zona de lărgire de la Broşteni şi până la Poiana Teiului este marcată de prezenţa a numeroase aşezări. În privinţa circulaţiei de pe Valea Bistriţei, trebuie amintit că "drumul plutelor" a fost înlocuit cu unul rutier, iar la coada lacului a fost construit viaductul Poiana Largului, ce face legătura dinspre Vatra Dornei spre Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ. Valea Bistriţei, ca urmare a amenajărilor hidroelectrice, a devenit o importantă zonă turistică, atât prin potenţialul propriu ca şi a posibilităţilor de pătrundere în zonele montane din vecinătate.

duminică, 7 martie 2010


Primul parc eolian de pe VALEA BISTRITEI va "răsări" la Borca

Pe muntele Budacu, la aproximativ 25 de kilometri de centrul comunei Borca, va fi construit primul parc eolian din judeţul Neamţ. Investiţia, estimată la 80-100 de milioane de euro, va fi realizată de firma de cablu din Borca, în parteneriat cu o firmă ieşeană. Terenul care va găzdui morile de vânt aparţine Primăriei Borca şi a fost oferit în concesiune investitorilor.

Agenţia pentru Protecţia Mediului confirmă "pionieratul" acestei investiţii

Realizarea unui parc eolian, ca sursă alternativă de producerea a energiei electrice (din aşa-numitele surse regenerabile), deşi sprijinită la nivel naţional şi european inclusiv prin legislaţie, implică parcurgerea mai multor etape. Investitorii care se înhamă la o asemenea treabă au de obţinut o grămadă de documente - unele pe plan local, altele de la instituţii abilitate în diferite domenii: certificat de urbanism, aviz de mediu, autorizaţie de construire, aviz de amplasament, aviz tehnic de racordare, contract de racordare, autorizaţie de înfiinţare, licenţă de producere de energie regenerabilă etc. Aşadar, printre primele documente de obţinut se află şi acordul de mediu. De la Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ ni s-a comunicat că demersurile întreprinse de firma din Borca sunt primele de acest gen pe judeţul nostru: "Vă precizăm că la nivelul judeţului Neamţ, până în anul 2010 nu a fost înregistrată nicio solicitare privind obţinerea de acte de reglementare pentru înfiinţarea de parcuri eoliene. În anul 2010 a fost depus un acord de mediu de către firma de cablu din Borca , cerere înregistrată la APM Neamţ în data de 24.02.2010. Proiectul este prevăzut a se realiza în comuna Borca - extravilan Budacu - Borci, cu 25 de turbine cu o capacitate totală de 50 MW".

"O parte din energie va fi livrată instituţiilor din comună"

Aminteam că parcul eolian de la Budacu-Borci se va edifica pe un teren care aparţine Primăriei Borca. Parteneriatul încheiat de autorităţilor locale cu cei doi investitori nu este dezinteresat, o parte din energia produsă urmând a fi utilizată de comunitate. "În conformitate cu legislaţia în vigoare, am oferit în concesiune suprafaţa de teren pe care se vor amplasa turbinele eoliene, teren care aparţine Primăriei Borca. este vorba despre aproximativ 500 de hectare, ca zonă, însă suprafaţa ocupată efectiv de turbine este cu mult mai mică. În acest fel, nu se vor împiedica celelalte activităţi tradiţionale: păşunatul animalelor, respectiv colectarea fructelor de pădure. Ne bucură că în zona noastră va fi construit un parc eolian, deoarece o parte din energie va reveni, prin contract, comunităţii.


sursa: http://www.realitateamedia.ro

Un comentariu:

comentarii