Protectia mediului

Valea Bistriţei, cu un traseu semnificativ, s-a impus semnificativ şi în Munţii Bistriţei, contribuind la modelarea acestora. Începând de la ieşirea din Depresiunea Dornelor şi până la intrarea în Cracău-Bistriţa, râul şi-a săpat o vale adâncă, despre care se susţine, că îşi menţine actualul curs din Sarmaţian, pe acest traseu tăind formaţiuni mai dure(Cheile Zugreni cu versante abrupte) cât şi mai friabile(Broşteni->Borca->aval). Zona de lărgire de la Broşteni şi până la Poiana Teiului este marcată de prezenţa a numeroase aşezări. În privinţa circulaţiei de pe Valea Bistriţei, trebuie amintit că "drumul plutelor" a fost înlocuit cu unul rutier, iar la coada lacului a fost construit viaductul Poiana Largului, ce face legătura dinspre Vatra Dornei spre Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ. Valea Bistriţei, ca urmare a amenajărilor hidroelectrice, a devenit o importantă zonă turistică, atât prin potenţialul propriu ca şi a posibilităţilor de pătrundere în zonele montane din vecinătate.

miercuri, 5 august 2009

pui de salamandra
(fetele il puneau in san pentru a avea noroc la maritis)
sarpele negru
vipera comuna
vipera comuna




Din cauza caldurii, reptilele au inceput sa-si faca simtita prezenta


Dintre speciile de vipere prezente pe teritoriul Romaniei, regasim pe Valea Bistritei doar vipera comuna.


Clasa: Reptilia
Ordinul: Squamata
Subordinul:Ophidia
Familie: Viperidae
Gen: Viperinae
Specie: Vipera Berus


Vipera comuna are habitatul ocupat uzual in zona muntoasa. Ea alege zonele in special puternic insorite dar umede, fapt ce ingreuneaza uneori depistarea lor.

Zone in care ea poate fi gasita:


*stancarii si grohotisuri aflate sub incidenta razelor solare;

*zone cu taieturi de padure("parchete")
*in mijlocul drumurilor forestiere rar circulate;

*in ierburile de la marginea padurii;

*zone mlastinoase cu aglomerari de grohotisuri si resturi lemnoase sunt locuri la fel de indragite.

Recunoasterea unei vipere

Ea este usor de recunoscut deoarece are corpul scurt si gros, coada se termina printr-o subtiere usoara si are zig zag-ul caracteristic de pe spate.

Atentie

Atunci cand traversati zone asemanatoare celor prezentate mai sus, sa aveti o bata in mana cu care sa va faceti simtita prezenta !!!

In continuoare postez aici cateva poze proprii realizate pe Valea Cerbului din judetul Suceava(pentru a le vedea la dimensiunea originala dati click pe fiecare in parte).

text adaptat dupa http://www.carpati.org/articol/cate_ceva_despre_vipere/301/





duminică, 2 august 2009




Turistii incep sa ocoleasca zona Valea Bistritei deoarece DN17 B devine impracticabil

De la an la an obiectivele turistice (statiunea Vatra Dornei, masivul Rarau, Vf. Pietrosu, Vf. Giumalau), atrag tot mai putini turisti.
Cauza principala este ca asa zisul drum national devine impracticabil cu masina. Turismul in zona a fost si este in declin ca urmare a acestui fapt. Recent s-a inceput plombarea a
unei portiuni de drum de la granita cu judetul Neamt pana in orasul Brosteni. Astfel in urma acestor plombari drumul cu gropi a devenit drum cu damburi. Nivelarile sau mai bine zis tasarile au fost facute de mantuiala dar… pe la portile unor BIRT-URI se pare ca s-au facut mai bine.
Singurii care se incumeta sa strabata Valea Bistritei sunt strainii, care dupa ce trec pe aici spun ca “ nu mai vin pe aici niciodata”.
Asa ca nu este deloc de mirare ca toti fug la greci, turci, mai nou si la vecinii nostri bulgari.
Exista numeroase amintiri in zona (ex: sezatoarea, plutaritul pe Bistrita), dar au ramas doar amintiri frumoase.

Varianta cu pricina


*Piatra Neamt(DN15)- Poiana Largului(DN17-B)- Vatra Dornei(distanta parcursa 167km; timp 2h30min).


Variante alternative


*Piatra Neamt(DN15-C)-Falticeni(E85)-Suceava(E58)-Gura Humorului(E58)-Campulung Moldovenesc(E58)-Vatra Dornei( distanta parcursa 213km; timp 2h37min);
*Piatra Neamt(DN15)-Bicaz(DN15) -Toplita(E578)-Reghin(E578)-Bistrita(E58)-Vatra Dornei(distanta parcursa 343km; timp 4h8min)