Protectia mediului

Valea Bistriţei, cu un traseu semnificativ, s-a impus semnificativ şi în Munţii Bistriţei, contribuind la modelarea acestora. Începând de la ieşirea din Depresiunea Dornelor şi până la intrarea în Cracău-Bistriţa, râul şi-a săpat o vale adâncă, despre care se susţine, că îşi menţine actualul curs din Sarmaţian, pe acest traseu tăind formaţiuni mai dure(Cheile Zugreni cu versante abrupte) cât şi mai friabile(Broşteni->Borca->aval). Zona de lărgire de la Broşteni şi până la Poiana Teiului este marcată de prezenţa a numeroase aşezări. În privinţa circulaţiei de pe Valea Bistriţei, trebuie amintit că "drumul plutelor" a fost înlocuit cu unul rutier, iar la coada lacului a fost construit viaductul Poiana Largului, ce face legătura dinspre Vatra Dornei spre Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ. Valea Bistriţei, ca urmare a amenajărilor hidroelectrice, a devenit o importantă zonă turistică, atât prin potenţialul propriu ca şi a posibilităţilor de pătrundere în zonele montane din vecinătate.

duminică, 21 aprilie 2013


Voluntarii din localitatea Poiana Teiului judeţul Neamţ au participat zilele trecute la plantarea a 500 puieţi de tei la coada lacului Izvorul Muntelui. Cu toţii au demonstrat că se poate planta! (vezi fig. nr. 1)
Este singura acţiune în cei 53 ani de la construcţia barajului şi implicit a lacului de acumulare atunci când pe Valea Bistriţei au fost împădurite numeroase zone cu pin pentru a se atenua torenţialitatea cât şi  colmatarea lacului (fig. nr. 2, 3, 4). Plantarea de la Poiana Teiului nu a avut ca scop protejarea  sau reîmpădurirea unei suprafeţe despădurite ci mai degrabă reînvierea uneia dintre poienile cu tei.
Toată acţiunea trebuie considerată un punct de plecare în realizarea altora!



Fig. nr. 1. Voluntarii la plantat puieţi de tei  în apropierea Pietrei Teiului
© Cristis, 2013
Fig. nr. 2. Areal plantat cu pini la gura Pietroasei jud. Suceava (confluenţa pârâului Pietroasa cu râul Bistriţa)
© Bogdan-Alexandru Cheşa, 2011
Fig. nr. 3. Plantaţie cu pini în zona inferioară a Runcului pentru a atenua torenţialitatea
© Bogdan-Alexandru Cheşa, 2011
© Fig. nr. 4. La plantat pe Bâtca Cărpinişului
© Sofia Tărâţă, 1959


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentarii