Protectia mediului

Valea Bistriţei, cu un traseu semnificativ, s-a impus semnificativ şi în Munţii Bistriţei, contribuind la modelarea acestora. Începând de la ieşirea din Depresiunea Dornelor şi până la intrarea în Cracău-Bistriţa, râul şi-a săpat o vale adâncă, despre care se susţine, că îşi menţine actualul curs din Sarmaţian, pe acest traseu tăind formaţiuni mai dure(Cheile Zugreni cu versante abrupte) cât şi mai friabile(Broşteni->Borca->aval). Zona de lărgire de la Broşteni şi până la Poiana Teiului este marcată de prezenţa a numeroase aşezări. În privinţa circulaţiei de pe Valea Bistriţei, trebuie amintit că "drumul plutelor" a fost înlocuit cu unul rutier, iar la coada lacului a fost construit viaductul Poiana Largului, ce face legătura dinspre Vatra Dornei spre Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ. Valea Bistriţei, ca urmare a amenajărilor hidroelectrice, a devenit o importantă zonă turistică, atât prin potenţialul propriu ca şi a posibilităţilor de pătrundere în zonele montane din vecinătate.

marți, 17 martie 2009


Nu stiu din ce publicatie provine textul de mai jos, dar a aparut in urma cu cateva zile.

Bogdan-Alexandru Chesa




Dotati cu jeep-uri, proiectoare si pusti cu lunetã
Trei borseni au decimat cerbii din Muntii Maramuresului si Bistritei
Autor: Vasile Dale


Noapte de noapte au iesit la vânãtoare cu jeep-urile în pãdurile din Muntii Maramuresului si Bistritei, probabil chiar si în ariile strict protejate. Înarmati pânã în dinti, au reactionat violent în momentul în care s-au simtit încoltiti de oamenii legii. Au rãsturnat o masinã de politie, dupã care si-au abandonat unul din autovehicule în munti si s-au ascuns. Protagonistii acestui scenariu, desprins parcã dintr-un film, sunt trei borseni, care, din datele de pânã acum, se pare cã au ucis ilegal sase cerbi.
Douã din animalele împuscate au fost recuperate, iar politistii din judetul Suceava, unde au fost înregistrate actele de braconaj, au demarat o amplã anchetã. Primele indicii referitoare la acest caz au apãrut acum trei sãptãmâni. Sãtenii de la limita cu judetul Maramures au auzit împuscãturi noaptea în pãdure si au sesizat pãdurarii.

Reprezentantii Clubului Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi (CVPS) din Vatra Dornei au bãnuit de la început cã braconierii erau maramureseni pentru cã acestia nu s-au jenat sã îsi ascundã numerele masinilor cu care rulau noaptea prin pãdure. Oamenii legii au decis sã stea la pândã, iar în scurt timp au obtinut primele probe concrete în acest caz.

“În zona numitã «Zugreni» din Muntii Bistritei am gãsit un exemplar de cerb mort prin împuscare. Trei nopti mai târziu am aflat un alt exemplar împuscat”, a relatat Costeliuc Filaret, seful CVPS Vatra Dornei.

Pândele au fost intensificate, iar duminica trecutã în jurul orei 1.40, oamenii legii au dat nas în nas cu braconierii. “Am zãrit trei masini, printre care si un jeep verde cu numãr de Bucuresti, de leasing. Din masinile respective, mai multe persoane foloseau proiectoare pentru a da de urma animalelor. Dupã câteva minute, s-au auzit si primele împuscãturi.”

Braconierii s-au nãpustit cu jeep-ul în barajul politiei
Pãdurarii si politistii au intervenit ca sã îi captureze pe ilegalisti. Pe Valea Bistritei, în zona localitãtii Tornari (DN 18), a fost organizat un baraj rutier. “Jeep-ul a rãsturnat efectiv masina politiei si a reusit sã treacã. Celelalte douã masini erau înmatriculate în Maramures. Dupã alte câteva sute de metri, jeep-ul a fost abandonat. Lângã el erau mai multe proiectoare puternice, precum si actele masinii”, a mai povestit Costeliuc Filaret.
Politistii au reusit sã identifice proprietarul masinii abandonate. Ei spun cã acesta se numeste Nicoarã Timis si cã este din Borsa. La scurt timp dupã incidentul de pe DN 18 si au descoperit în pãdure si o carabinã cu lunetã care a fost aruncatã de braconieri în momentul în care si-au dat seama cã sunt urmãriti de politie.

Politistii de la Vatra Dornei nu au vrut sã comenteze incidentul. La rândul lui, purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Suceava a refuzat sã dea detalii despre caz specificând cã abia luni va putea pune la dispozitie date suplimentare.

Vânãtorii din Vatra Dornei sunt însã extrem de revoltaþi de cele întâmplate. “Noi facem tot posibilul sã combatem braconajul prin organizare de puncte de pândã lângã Drumul Naþional 18, deoarece în ultima perioadã în aceste zone am avut mari probleme. Din pãcate, armamentul pe care-l folosesc braconierii este ultramodern si performant”, a spus Dan Lungu de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic ºi de Vânãtoare Suceava.

Despre borseanul Nicoarã Timis am aflat cã ar fi avut avut multe probleme cu legea. Nu în tarã, însã, ci în Italia, unde se pare cã a fost chiar si condamnat. Urmare a acestui fapt are interditie sã intre în Peninsulã. Borsenii vorbesc cã bãrbatul ar detine ilegal armament, dar cã, desi e cunoscut acest lucru, nimeni nu l-a luat vreodatã la rost.

Despre ceilalti doi braconieri cu care a “lucrat” Timis nu se stie deocamdatã mare lucru. Se pare cã unul dintre ei este vecinul acestuia. Pagubele fãcute de cei trei borseni sunt foarte mari având în vedere cã pentru vânarea unui singur cerb se plãteste legal 100 de milioane de lei. Vã vom tine la curent cu evolutia acestui caz. Probabil cã si politistii maramureseni vor face investigatii referitor armele detinute ilegal la Borsa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentarii